Tuesday, May 31, 2016

Bahan-bahan Lempeng

Tarikh: 18hb Mei 2016
Kelas: Delima
Guru: Cikgu Kok
Topik: Makanan
Masa: 4pm - 5.30pm

  • Hari itu mereka meminta untuk memasak penkek. Selepas membuat pencarian di atas talian, rupa-rupanya nama penkek itu adalah dipanggil lempeng.
  • Ada banyak jenis lempeng, yang paling banyak dijumpai di atas talian adalah lempeng pisang. Biasanya dimakan dengan sambal atau kari.
  • Walaubagaimanapun, lempeng yang akan kami masak esok adalah lempeng tepung, iaitu lempeng kosong dan dimakan dengan madu dan mentega.
  • Bahan-bahan lempeng:
    • tepung gandum
    • susu
    • telur
    • air
    • minyak/mentega
  • Cara masak:
    • Campurkan semua bahan.
    • Campuran yang cair akan mendapat lempeng yang nipis. Manakala yang pekat akan mendapat lempeng yang tebal.
    • Sapukan minyak/mentega di kuali lempeng.
    • Tuangkan sedikit campuran ke dalam kuali dan ratakan dengan sudu/senduk.
    • Tunggu sehingga campuran tepung sudah menjadi lempeng dan tidak lekat atas kuali, terbalikkan lempeng untuk memasak permukaan atas.
    • Apabila sudah masak, keluarkan untuk dihidang.
  • Selepas penerangan, saya menunjukkan video masak lempeng.

No comments:

Post a Comment